- Staalbedrijf Tata Steel wil toch overstappen op de productie van staal met waterstof, aardgas of elektriciteit.
- Dat heeft CEO Hans van den Berg donderdag tegen het personeel gezegd, zo meldt het Noordhollands Dagblad.
- Hoewel Tata vasthoudt aan het groenstaalplan, wordt dit wel technisch gewijzigd.
- Lees ook: Zonder €1 miljard subsidie van de overheid is vergroening staalproductie niet mogelijk, volgens Tata Steel
Staalbedrijf Tata Steel wil toch overstappen op de productie van ‘groen staal’. Dat zei CEO Hans van den Berg donderdag tegen zijn personeel, zo meldt het Noordhollands Dagblad.
Bij de productie van groen staal wordt waterstof, aardgas of elektriciteit gebruikt. Nu gebruikt Tata nog vervuilende steenkool voor het proces om zuurstof te onttrekken aan ijzererts om daar ruw ijzer van te maken en uiteindelijk staal. Het bedrijf veroorzaakt daardoor de grootste uitstoot van alle industriebedrijven in Nederland.
Vorige week meldde NU.nl nog dat Tata overwoog af te zien van het plan om staal te maken met groen waterstof, dat wordt geproduceerd met windmolens op zee. Milieuorganisaties reageerden ontstemd.
Hoewel Tata vasthoudt aan zijn groenstaalplan, wordt dit wel technisch gewijzigd. Het plan wordt in fases gerealiseerd. In 2030 komt er een zogenoemde DRI-oven die eerst op aardgas en later op waterstof zal draaien. In het tweede stadium zal het ruwijzer worden gesmolten in een Electric Air Furnace (EAF).
Met deze twee ovens kan Tata echter niet de harde ’vervormingsstalen’ voor de auto-industrie maken. Daarvoor zal voorlopig een oude hoogoven nodig blijven. Op den duur moet deze vervangen worden door de zogenoemde elektrische REF-oven, die het autostaal ook kan produceren.
Tata Steel heeft €1 miljard subsidie nodig voor verduurzaming
In de nieuwe opzet zal ook veel meer schroot worden gebruikt, volgens Tata. Hiermee wil het bedrijf tegemoetkomen aan een duurzaamheidseis van de Tweede Kamer.
Voor de overgang naar schone staalproductie heeft Tata 1 miljard euro subsidie nodig van de Nederlandse overheid. Zonder deze financiële steun wordt het erg lastig, zei topman Van den Berg in maart.
“De maatschappelijke normen zijn razendsnel aan het veranderen, maar we zijn zelf ook te traag geweest”, zei Van den Berg destijds over het beperken van de emissies.